NTV7 Sama Haprak Macam TV3
Kiriman Jamil Bin Ismail (JK)
 

Semalam saya terdengar semasa siaran Edisi Siasat pengacara rancangan tersebut membaca email seseorang. Menurut beliau email tersebut dihantar oleh seorang lelaki Cina bernama Mr Chan. Menurut beliau Mr Chan memberi komen tentang rasuah oleh anggota polis di sekatan jalan raya. Beliau meminta kerajaan menangani perkara ini. Wah kononya NTV 7 begitu berani membaca email-email sebegini. Bukan apa, nanti ada yang termakan cili akan terasa pedas.
 
Kalau tanya saya kenapa nak marahkan polis menerima rasuah? Bukan saya menyokong anggota polis menerima rasuah yang tidak seberapa itu, tetapi kenapa NTV 7 tidak berani membongkar kuman di depan mata, pemimpin-pemimpin umno dan barisan nasional yang menerima rasuah. Contohnya seperti kes Rafidah Aziz dan Rahim Tamby Chik yang tersebar meluas di internet. Belum pernah saya dengar NTV 7 melalak tentang berita tersebut. Kita lihat pengacara Edisi Siasat nak tunjuk berani kononya. Cakapnya mengalahkan seorang jagohan. Kononnya merekalah yang membela rakyat. Kalau nak salahkan polis sahaja tentang rasuah yang mereka terima, pada saya tidak adil. Jangan kita buru yang kecil sahaja. Itu double standard namanya. Buru dulu yang besar-besar di atas sana. Nak tangkap, tangkap dulu ketua-ketua polis yang berbaik sangat dengan pemimpin umno dan tokoh koperat, baru  kita boleh tangkap yang kecil-kecil. Nanti anggota polis bawahan berkata pula, saya makan sikit kena tangkap, pegawai-pegawai yang besar di atas tak kenapun. Mereka makan lagi besar.
 
Lagi satu, kepada Mr Chan pula, nak bising buat apa? Saya nak tanya yang mengajar polis atau pemimpin kerajaan makan rasuah siapa? Melayu memang ada tetapi tak banyak, pasal orang Melayu yang tak tahu agama sahaja yang memberi rasuah. Jawapannya, yang mengajar dan banyak memberi rasuah adalah bangsa Cina. Nak dapat projek rasuah, takut kena tangkap rasuah, nak ambil lesen rasuah. Kebanyakan orang Cinalah yang mengajar rasuah. So nak bising macam anjing buat apa? Rasuah akan ada selagi masyarakat Cina mempunyai hati dan sifat mementingkan diri sendiri. Saya sampai mati saya tak akan percaya pada orang Cina. Saya bukan anti masyarakat Cina tetapi perangai mereka yang saya benci. So kepada NTV 7 sebelum melalak macam anjing gila; PERTAMA bongkarkan dulu rasuah yang dilakukan oleh orang besar, KEDUA ajar masyarakat Cina menghormati budaya orang lain, jangan hanya pentingkan diri sendiri. Setakat ini sahaja komen saya.
 
Beli bawang bersama lada
buat masak sayur berlemak
Balau ilmu kurang di dada
Jangan berlagak macam ulamak
 
Kalau tuan pergi ke pasar
Belikan saya daun saderi
Siapakah dia seorang menteri besar
Bawa duit berjuta keluar negeri
 
AKHIR KATA  SAYA MENYUSUN JARI SEPULUH MEMOHON AMPUN TERHADAP SALAH DAN SILAP.

SAYA YANG BENAR
JAMIL BIN ISMAIL JK, REFORMIS
CHERAS KUALA LUMPUR - 06.10.2003


Tapak Cerminan M@RHAEN http://marhaen0.tripod.com/ - http://marhaen1.tripod.com/ - http://marhaen2.tripod.com/http://marhaen3.tripod.com/ - http://marhaen4.tripod.com

Click Here!